Geslachtsbepaling: wat is het beste moment?

Een jongetje of een meisje? Een spannend moment om naar uit te kijken, maar bij hoeveel weken kan je het geslacht te weten komen? Bij de meeste echopraktijken kan je bij 14 weken zwangerschap het geslacht van de baby te weten komen, maar waarom pas vanaf 14 weken?

Pretecho of nubtheorie 

De meeste mensen wachten tot de 20 weken echo om het geslacht van hun kindje te weten te komen. Door de technologiën van deze tijd kan het geslacht nu veel eerder gezien worden. Denk aan pretecho’s en door de nubtheorie. Bij de meeste pretecho praktijken is het geslacht vanaf 14 weken zwangerschap te zien, maar uiteindelijk verschilt dit per praktijk. Bij de nubtheorie wordt er gekeken naar de hoek van de tuberkel (geslachtsorgaan). Dit is een streepje dat parallel aan de wervelkolom loopt als het een meisje is, of het streepje steekt wat omhoog ten opzicht van de wervelkolom als het een jongen is. De ligging van je baby is 

bepalend of het geslacht zichtbaar is of niet.

Het geslacht is zichtbaar vanaf…

14 weken! Voor de 14 weken zwangerschap heeft de baby nog een uitsteeksel, oftewel een tuberkel (geslachtsorgaan). Deze zijn bij zowel een jongetje als een meisje gelijk en hierdoor kan je het geslacht nog niet zien. Na de 14 weken trekt de tuberkel bij een meisje naar binnen en bij een jongen blijft het naar buiten steken. Zo kunnen wij dus zien wat het geslacht van jouw baby wordt! 

Hoe komt het geslacht van jouw baby tot stand?

Het geslacht van jouw kindje is op het moment van de bevruchting bepaald door de eicel en zaadcel. De vrouw heeft een geslachtschromosoom ‘XX’ en de man een ‘YX’. Tijdens de bevruchting wordt een chromosoom van de vrouw (X) gecombineerd met de chromosoom van de man (X of Y). De man bepaalt dus met zijn chromosoom of het een jongetje ‘XY’ of een meisje wordt (XX). 

Geslachtsbepaling bij Baby’s World

Bij Baby’s World kan je een geslachtsbepaling doen vanaf 14 weken. Ligt jouw baby net verkeerd zodat we het geslacht niet kunnen zien? Dan plannen we kosteloos een nieuwe afspraak voor je in!